Foredrag: forfatteren Henning Bjørn Larsen

 

 

 

 

75-året blev markeret søndag d. 7. oktober 2018 ved afsløring af en 2,75 m høj granitskulptur - "Varme Hænder" ved åbassinet tæt på Køge Havn.


(70-året for redningen af de danske jøder


blev markeret i Køge i et ugelangt arrangement..

Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegen hylder de mange lokale borgere  - fiskere, skippere,  gårdejere, læger, politifolk,

Falck- og Zone-Redningsfolk, chauffører og mange   andre - der ydede en medmenneskelig indsats i forbindelse med jødernes flugt til

Sverige.

 

Beklager - alt er under rekonstruktion. 

En teknisk fejl hos one.com har skabt totalt kaos på alle siderne, der skal bygges om :-(........... et projekt  af Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn  - www.hjvf.dk -


Mød os også på facebook


Forfatteren Henning Bjørn Larsen

har skrevet bogen "Køge under besættelsen 1940 - 1945"Onsdag d. 2. oktober - kl. 1930 på Teaterbygningen i Køge holder forfatteren sit foredrag:


”Redningen af danske jøder i oktober 1943. Fortællinger fra Køge og Omegn”.


"Flere borgere i Køge gik ind i hjælpen til de jødiske flygtninge, og flere af dem møder vi senere i modstandskampen.  Specielt to skal fremhæves her, det er læge Erik Brendstrup og organist Karl Larsen.

Vi ved desværre meget lidt om Erik Brendstrup, men mange nævner ham som en af de meget aktive, blandt andet i oktoberdagen i 43.  Der var her man hentede instrukser, og det var fra konsultationen i Vestergade trådene og pengene til transporterne blev samlet.

Derimod ved vi noget mere om Karl Larsens rolle i oktober 1943.  Karl Larsen var organist ved Sct. Nicolai Kirke i Køge, og han var blind.  Allerede fra krigens start havde Carl Larsen åbnet sit hjem for de unge udenlandske jøder, som arbejdede på gårdene i omegnen af Køge, hvor de var strandet på deres vej til Palæstina.

Da flugt blev nødvendig, var det naturligt for de, og flere af deres kammerater fra resten af landet, at henvende sig til "den blinde organist i Køge".  Således Heini Stern og Jehuda Müller, som efter en fortumlet flugt rundt på Sjælland, var næsten opgivet".

Ovennævnte er et "klip" fra Henning Bjørn Larsens bog.


Der er meget mere at fortælle og hjælpen, hjælperne og flugten.

Det bliver en spændende aften, hvor forfatteren fortæller om  jøderne, som  blev skjult i Køge og området omkring Strøby Egede  - inden det lykkedes at få dem af sted til Sverige.

"Stikkere" afslørede enkelte af jødernes skjulesteder, og ikke alle nåede til Sverige.

Foredraget er arrangeret af Køge Byarkivs Venner i samarbejde med Køge Arkiverne

Gratis adgang for alle - man møder blot op.