Forside - 70-året 2013

 

 

 

 

75-året blev markeret søndag d. 7. oktober 2018 ved afsløring af en 2,75 m høj granitskulptur - "Varme Hænder" ved åbassinet tæt på Køge Havn.


(70-året for redningen af de danske jøder


blev markeret i Køge i et ugelangt arrangement..

Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegen hylder de mange lokale borgere  - fiskere, skippere,  gårdejere, læger, politifolk,

Falck- og Zone-Redningsfolk, chauffører og mange   andre - der ydede en medmenneskelig indsats i forbindelse med jødernes flugt til

Sverige.

 

Beklager - alt er under rekonstruktion. 

En teknisk fejl hos one.com har skabt totalt kaos på alle siderne, der skal bygges om :-(........... et projekt  af Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn  - www.hjvf.dk -


Mød os også på facebookPå loftet i Sømandshjemmet på Havnen i Køge blev skjult en gruppe jøder.  Som så mange andre jøder rundt om i Køge ventede de på at blive sejlet til Sverige. Desværre fik tyskerne denne viden - en stikker fortalte om skjulestedet. 

Tyskerne arresterede gruppen, som efterfølgende bl.a. blev sendt til Theresienstadt

Sømandshjemmet er den hvide bygning med de 2 skråstillede flagstænger midt i billedet.  Bygningen er nedrevet.Karl Larsen - den blinde organist ved Køge Kirke - skjulte mange jøder på sin bopæl i Torden-skjoldsgade 26 (nu nedrevet) i Køge.

Når flygtningene fløjtede det aftalte signal - "Für Elise" - kunne han trygt lukke dem ind.  • DE JØDISKE FLYGTNINGE BLEV BL.A. SKJULT PÅ
  • Sømandshjemmet  på Havnen i Køge
  • Hos den blinde organist Karl Larsen i Tordenskjoldsgade.
  • På  Køge Sygehus
  • På Teaterbygningen i Køge
  • På  gården Tammosegård i Strøby Egede
  • .....og i mange andre private hjem.

Falck's og Zone-Redningskorpsets ambulance-folk transporterede jødiske flygtninge - skjult som patienter - i ambulancen.

De blev transporteret til Køge Sygehus, hvor de blev "indlagt" af  involverede læger, indtil de kunne sejles til Sverige.


Støt op om markeringen og giv din hyldest til de, der hjalpProgram for Køge-projektetOnsdag d. 2. oktober - kl. 1930: (klik hér for at se mere)

Foredrag:

”Redningen af danske jøder i oktober 1943. Fortællinger fra Køge og Omegn”.

En foredragsaften på Teaterbygningen i Køge. Forfatteren Henning Bjørn Larsen fortæller om Hitlers jødeaktion i Danmark og om hjælpen til jøderne, som  blev skjult i Køge og området omkring Strøby Egede  - inden det lykkedes at få dem af sted til Sverige. "Stikkere" afslørede enkelte af jødernes skjulesteder, og ikke alle nåede til Sverige.

Foredraget er arrangeret af Køge Byarkivs Venner  i samarbejde med Køge Arkiverne.

Gratis adgang  for alle - man møder blot op.

.


Hele ugen: (klik hér for at se mere)

(klik hér for at se mere)

Foto-udstilling:

Zone-Redningskorpsets Venneforening  og Falck's Arkiv sammensætter i samarbejde med Køge Arkiverne en mini-fotoudstilling  om ambulanceredningsfolkenes hjælp til redningen af jøderne på flugt.

Lørdag d. 5. oktober kl. 10.30 - 11.30 holder Matador-ambulancen (klik hér) ved Herfølge Bibliotek.

Det sker på Herfølge Bibiotek,  Billesborgvej 1 B, 4681 Herfølge.

Gratis adgang .Torsdag d. 3. oktober kl. 19.30: (klik hér for at se mere)

Klassisk  koncert - en smuk musikalsk aften.

Køge Symfoniorkester (ca. 25 musikere)  spiller smukke kompositioner - såvel fra den danske musikverden som den svenske.  I dette skal symbolikken søges - jødernes flugt fra Danmark til Sverige.

Koncerten holdes på Herfølge Bibliotek, Billesborgvej 1 B, 4681  Herfølge.

Gratis adgang - men pladsreservation påkrævet på  e-mail herfbib@koege.dk eller ved personlig henvendelse på Uglen, Herfølge Fællesbib., Billesborgvej 1B, 4681 Herfølge.Fredag d. 4. oktober kl. 19.30(klik hér for at se mere)

Populær opera- og operettekoncert:

Operakoncert med populære arier og sange fra populære operaer og operetter, mv. præsenteres i Teatersalen på Asgård Skole, Norsvej 2, Køge.

Den pragtfulde dansk/russiske sopran, Tatiana Kisselova, og den internationalt kendte koncertpianist, Mogens Dalsgaard, giver tilhørerne en livsbekræftende og festlig oplevelse.

Under programmet mindes publikum om Køge-borgernes og Køge-fiskernes hjælp til og redning af  mange jøder, der nåede frem til Køge-området.


Borgmester Marie Stærke byder velkommen


Gratis adgang mod billet -  billetter udleveres i Køge Boglade, Brogade 15, Køge snart)Lørdag d. 5. oktober kl. 12.00 - 13.00 (klik hér for at se mere)

Den bogaktuelle forfatter Bent Blüdnikow signerer sin nye bog "Min fars flugt"

i Køge Boglade, Brogade 15, Køge forud for sin takketale, jf. nedenfor.Lørdag d. 5. oktober kl. 12.30(klik hér for at se mere)

Musik - flag - kransenedlæggelse:

Køge-områdets forsvarsrelaterede foreningsfaner, m.fl.  går med Hjemmeværnets Musikkorps Roskilde i spidsen fra Tordenskjoldgade 26, Køge (nu nedrevet) - hvor den blinde organist ved Køge Kirke, Karl Vyllich Henrik Larsen, på sin bopæl husede jøder på flugt.  Ruten bliver Tordenskjoldgade - Nørre Boulevard  -  Nørregade -Køge Torv - Vestergade  til Klosterkirkegården  og retur til Torvet.  Som en hyldest til alle de, der hjalp jøderne på flugt, bliver der ved en højtidelighed nedlagt en krans på Fællesgraven (de ukendtes grav), hvor Karl Larsens urne er nedsat.


På Torvet underholder musikkorpset.

En ambulance - brugt under krigen - fra Falck-Museet på Egeskov Slot, Fyn, forventes at deltage og udstillet på Torvet.  Der er tale om Matador-ambulancen, som i TV-serien Matator bragte den jødiske bankassistent, hr. Stein, i sikkerhed.


Borgmester Marie Stærke byder velkommen.

Forfatteren Bent Blüdnikow (bogaktuel med "Min fars flugt") holder - på vegne af Det Mosaiske Trossamfund  -  en takketale til Danmark - og til Køge-borgerne, der hjalp jøderne under deres flugt.

Gratis adgang.Lørdag d. 5. oktober kl. 15.00(klik hér for at se mere)

Overvældende koncert:

Canta Køge og flere andre sangkor og Storstrøms Symfoniorkester opfører Brahms Requiem i Multihallen på Køge Gymnasium, Parkvej 4, Køge.

Billetter sælges ved indgangen - pris:  100 kr.Søndag d. 6. oktober kl. 19.00:  (klik hér for at se mere)

Fakkeltog:  Kommunens borgere mødes på Køge Torv, hvor der udleveres fakler.  Med tændte fakler går man -  med et Køge Skoleorkester i spidsen  til Køge Havn.


En "jødisk familie" (Køge Amatørscene) er på flugt og "fanges" af en lyskanon.  Der ligger fiskerbåde i havnen - klar til at sejle familien til Sverige.

Skoleorkesteret spiller.


Borgmester Marie Stærke taler - og afslutter projektet.

Alsang:  Skoleorkesteret spiller - deltagerne synger - med Uffe Lundgaard fra Københavns Politi Sangkor som forsanger - "Altid frejdig når du går".

Gratis adgang.
Strøby Egede / Stevns Kommune

Onsdag d. 16. oktober - kl. 13.00: (klik hér for at se mere)

Foredrag på Vallø Strands Genoptræningscenter, Strøby Egede.

”Redningen af danske jøder i oktober 1943. Fortællinger fra Strøby Egede og Køge".

Borgmester Poul Arne Nielsen holder velkomsttalen på "Vallø Strand", mens den legendariske fortæller, H.C. Nielsen, Strøby Egede, bl.a. fortæller den fantastiske historie om 400 jødiske flygtninges redning i stenfiskerfartøjer - sejlet ud i nattens mørke fra Strøby Ladeplads.

Arrangører:  "Vallø Strands Venner"

Gratis - offentlig - adgang  - man møder blot op.