Matador-Ambulancen

 

 

 

 

75-året blev markeret søndag d. 7. oktober 2018 ved afsløring af en 2,75 m høj granitskulptur - "Varme Hænder" ved åbassinet tæt på Køge Havn.


(70-året for redningen af de danske jøder


blev markeret i Køge i et ugelangt arrangement..

Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegen hylder de mange lokale borgere  - fiskere, skippere,  gårdejere, læger, politifolk,

Falck- og Zone-Redningsfolk, chauffører og mange   andre - der ydede en medmenneskelig indsats i forbindelse med jødernes flugt til

Sverige.

 

Beklager - alt er under rekonstruktion. 

En teknisk fejl hos one.com har skabt totalt kaos på alle siderne, der skal bygges om :-(........... et projekt  af Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn  - www.hjvf.dk -


Mød os også på facebook


Matador-ambulancen

kommer til Køge


Matador-ambulancen er det populære navn på den ambulance, der blev brugt i serien om  menneskene i Korsbæk, og som blev brugt til at  skjule den jødiske bankassistent, hr. Stein i, da tyskerne - efter at have smadret hans lejlighed - var efter ham.


Ambulancen kan ses ved

-  Herfølge Bibliotek, Billesborgvej 1B,  Herfølge, lørdag d. 5. oktober kl. 10.30-11.30

-  Køge Torv  lørdag d. 5. oktober kl. 12.00 - 14.00


Zone-Redningskorpsets Venneforening og Falck´s Arkiv har i samarbejde med Køge Arkiverne har lavet en mini-foto-udstilling - som   kan ses i hele uge 40 i bibliotekets åbningstid


Ambulancen  og to uniformerede ambulancereddere er velvilligst stillet til rådighed af Falck Museet på Egeskov Slot på Fyn.


En dag da Hans Christian Varnæs møder på sit arbejde, ser han, at der på facaden er skrevet nazistiske slagord henvendt til bankens jødiske bogholder hr. Stein.   Hans Christian bliver rasende og forlanger, at politiet skal holde vagt ved banken om natten.


En dag opsøger hr. Steins nabokone ham i banken for at fortælle, at tyskerne har raseret hans lejlighed og er på vej til at arrestere ham. Hr. Stein forlader banken og gemmer sig forskellige steder i Korsbæk.

 

Efter mørkets frembrud tager hr. Stein hen til familien Varnæs. Maude Varnæs er alene hjemme, da hendes mand ikke er nået hjem fra et møde i København. Daniel Skjern dukker også op. Han vil kigge efter Ulrik Varnæs. Daniel hjælper med at skaffe en bil, som Maude transporterer hr. Stein i sikkerhed i. De kører ud til Oluf og Kathrine Larsens hus.

 

Dagen efter kommer Kristen Skjern i en ambulance og sørger for, at hr. Stein får nogen penge og bliver transporteret til en båd, som kan sejle ham til Sverige.

 

Da Kristen Skjern kommer hjem, holder hans kone fest for sine venner. Han tager derfor over til familien Varnæs for at overbringe dem beskeden om hr. Steins vellykkede flugt. Kristen medbringer en brosche, som Maude Varnæs får af hr. Stein som tak for hjælpen.