Musik - flag - kransenedlæggelse

 

 

 

 

75-året blev markeret søndag d. 7. oktober 2018 ved afsløring af en 2,75 m høj granitskulptur - "Varme Hænder" ved åbassinet tæt på Køge Havn.


(70-året for redningen af de danske jøder


blev markeret i Køge i et ugelangt arrangement..

Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegen hylder de mange lokale borgere  - fiskere, skippere,  gårdejere, læger, politifolk,

Falck- og Zone-Redningsfolk, chauffører og mange   andre - der ydede en medmenneskelig indsats i forbindelse med jødernes flugt til

Sverige.

 

Beklager - alt er under rekonstruktion. 

En teknisk fejl hos one.com har skabt totalt kaos på alle siderne, der skal bygges om :-(........... et projekt  af Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn  - www.hjvf.dk -


Mød os også på facebook

Lørdag d. 5. oktober kl. 12.30:

En hyldest til alle de i Køge-området, som hjalp jøderne under flugten.


Køge-områdets forsvarsrelaterede foreningsfaner, m.fl.  går med Hjemmeværnets Musikkorps Roskilde i spidsen fra Tordenskjoldgade 26, Køge (nu nedrevet) - hvor den blinde organist ved Køge Kirke, Karl Vyllich Henrik Larsen, på sin bopæl husede jøder på flugt. 

Ruten bliver Tordenskjoldgade - Nørre Boulevard  -  Nørregade -Køge Torv - Vestergade  til Klosterkirkegården  og retur til Torvet.


Karl Larsens urne er nedsat i fællesgraven (de ukendtes grav) på Klosterkirkegården, og som en hyldest til alle de - bl.a. de ukendte - der hjalp jøderne på flugt, bliver der ved en højtidelighed nedlagt en krans på Fællesgraven (de ukendtes grav).

Utrolig mange involverede sig i hjælpen til jøderne - fx den almindelige borger, modstandsfolk, fiskere, politifolk, Zone-Redningsfolk, læger, sygeplejersker,  Køge Sygehus, gårdejere, osv.


På Torvet underholder musikkorpset.


Borgmester Marie Stærke byder velkommen.

Forfatteren Bent Blüdnikow (bogaktuel med "Min fars flugt") holder - på vegne af Det Mosaiske Trossamfund  -  holder en takketale til Danmark -og til Køge-borgerne, der hjalp jøderne under deres flugt.

Projektleder Bruno Juul giver det historiske tilbageblik


En ambulance - brugt under krigen - fra Falck-Museet på Egeskov Slot, Fyn  - bliver transporteret til Køge, hvor den medvirker i arrangementet og bl.a. er udstillet på Torvet (og om formiddagen ved Herfølge Bibliotek).  Der er tale om Matador-ambulancen, som i TV-serien Matator bragte den jødiske bankassistent, hr. Stein, i sikkerhed.


.

NB!

Projektgruppen har foretaget en research vedr.  "Den blinde organist" Carl Larsen.

Jf. dødsprotokollen ved Køge Kirke er hans fulde navn Karl Vyllich Larsen, født d. 27. april 1898 i København.  Hans hustri hed Thora Valborg Regine Larsen, f. Christensen.  De boede i en bungalow i Tordenskjoldsgade 26 i Køge.


Projektgruppen måtte konstatere, at ejendommen var borte - nedrevet til fordel for en parkeringsplads.

Karl Larsen døde den 9. juni 1959 og blev den 13. juni bisat fra Køge Kirke.

Reachen viste, at Karl Larsens urne blev nedsat på fællesgraven (ukendtes grav) på Klosterkirkegården i Vestergade i Køge.