Redningskorpsenes udstilling (Falck - Zonen)

 

 

 

 

75-året blev markeret søndag d. 7. oktober 2018 ved afsløring af en 2,75 m høj granitskulptur - "Varme Hænder" ved åbassinet tæt på Køge Havn.


(70-året for redningen af de danske jøder


blev markeret i Køge i et ugelangt arrangement..

Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegen hylder de mange lokale borgere  - fiskere, skippere,  gårdejere, læger, politifolk,

Falck- og Zone-Redningsfolk, chauffører og mange   andre - der ydede en medmenneskelig indsats i forbindelse med jødernes flugt til

Sverige.

 

Beklager - alt er under rekonstruktion. 

En teknisk fejl hos one.com har skabt totalt kaos på alle siderne, der skal bygges om :-(........... et projekt  af Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn  - www.hjvf.dk -


Mød os også på facebook


Zone-Redningskorpsets Venneforening og Falck´s Arkiv har i samarbejde med Køge Arkiverne lavet en mini-foto-udstilling kan ses i hele uge 40 i åbningstiden på Herfølge Bibliotek, Billesborgvej 1 B, 4681  Herfølge.

Gratis adgang.


Der eksisterer forholdsvis få fotos af Zone- og Falckfolkenes store hjælp til redningen af jøderne på flugt, men en lille serie fotos er hentet frem af gemmerne.

Det er blevet til en fin, unik lille udstilling af fotos.Zone-Redningskorpsets Venner og Falck´s Arkivsamler materiale om de danske jøders flugt under besættelsen:


"En jøde gemmer sig på loftet.

”Hvis det lykkedes at få kontakt med Frau S., kunne de sige til hende, at hun skulle komme ind til mig – men ikke gennem butiksdøren, så skulle jeg ”huse hende” til hun blev hentet. Det lykkedes.

 Den næstfølgende dag – kom først Frau S. og ikke længe efter ”Redningskorpsets vogn” og via en ”hospitalsindlæggelse” nåede hun til Sverige.” Der er Linda Aagesen, der har en sæbeforretning på Njalsgade på Amager, der husker, hvordan hun var med til at hjælpe en jøde til Sverige i oktober 1943".

 

Zone-Redningskorpset og Falck spiller en vigtig rolle i transporten af jøder. Transporten går ofte til og fra hospitalerne, som bruges som gemmesteder og til opsamling. Herfra køres mange jøder til østsjællanske havne, hvor de sendes videre til Sverige.


 Zone-medarbejdere drev selv også en skibsrute i Køge-området.

 

Tyskernes aktion mod de danske jøder fandt sted i år for 70 år siden. Over 7.000 danske jøder kom til Sverige. Københavns Stadsarkiv sætter i efteråret fokus på de anonyme hjælperes rolle – herunder redningskorpsenes medarbejdere. Arkivet og Zone-Redningskorpset hører gerne fra personer, som ligger inde med beretninger eller breve, der beskriver ansattes indsats i de dramatiske oktoberdage.

 Kontakt arkivar Nete Wingender, newing@kff.kk.dk; tlf. 3366 2037 eller Zone-Redningskorpsets Venner