Projektgruppen

 

 

 

 

75-året blev markeret søndag d. 7. oktober 2018 ved afsløring af en 2,75 m høj granitskulptur - "Varme Hænder" ved åbassinet tæt på Køge Havn.


(70-året for redningen af de danske jøder


blev markeret i Køge i et ugelangt arrangement..

Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegen hylder de mange lokale borgere  - fiskere, skippere,  gårdejere, læger, politifolk,

Falck- og Zone-Redningsfolk, chauffører og mange   andre - der ydede en medmenneskelig indsats i forbindelse med jødernes flugt til

Sverige.

 

Beklager - alt er under rekonstruktion. 

En teknisk fejl hos one.com har skabt totalt kaos på alle siderne, der skal bygges om :-(........... et projekt  af Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn  - www.hjvf.dk -


Mød os også på facebook

H.C Nielsen - Strøby Egede  - gav inspiration til projektet.


Hvad sker der i Køge - gør I noget i anledning af 70-årsdagen for jødernes redning i oktober 1943 ? 

Mange Køge-borgere og fiskere satte meget på spil for at skjule jøderne, indtil de kunne sejles til Sverige.


For kort tid siden bad borgmester Marie Stærke om, at Hjemmeværnsforeningen i Køge påtog sig  opgaven mht. udarbejdelse af et projekt, der kunne markere 70-årsdagen.


Du tager dig af Køge - jeg ser, hvad der kan gøres i Stevns Kommune, sagde den 89-årige Hans Christian Enevold Nielsen – bedre kendt som HC: - til mig:


HC er en unik personlighed - med en fortid  som en af Danmarks rigtige spioner - og derfor bringes der hér et kort CV:


HC har været dybt involveret i lokal- og regionspolitik – først som folkevalgt – nu som formand for Ældre Sagens Sygehusudvalg i Region Sjælland.


Under 2. verdenskrig var HC aktiv i modstandsbevægelsen.


Efter krigen var HC konkurrenceroer (to’er uden styrmand) og i en periode i træning til deltagelse i De Olympiske Lege.  Træningen blev dog brutalt afbrudt, idet hans ro-kammerat blev dræbt og træneren skadet alvorligt i en biltransport, som HC var kommet for sent til.


Så kom tiden – i mange år – som aktiv rallykører.  Her avancerede HC til posten som præsident for Dansk Automobil Sports Union, formand for Nordisk Bilsportsråd og i 1962 medlem af FIAs sportskommission, hvilket førte til opgaven at planlægge konkurrencer i østbloklandene. 

Det var i den kolde krigs tid, hvor østblokken generelt var meget åben for vestlig konkurrencekørsel i deres områder.  Og her var indgangsbilletten til 20 år som agent for Forsvarets Efterretningstjeneste  med virke i østlandene.


HC er  stadig i fuldt vigør og er i  dag også aktiv, frivillig i Hjemmeværnet som assisterende historiker ved Politikompagni Køge.


/Bruno JuulProjektgruppen


Bruno Juul


Projektkoordinator
Torben Hansson

Kurt Søndergaard


Lene G. Jensen


Jan Pedersen

Tim Pedersen

Carsten Rasmussen

Jens Aage Hansen